Dlaczego talerze z trzciny cukrowej to dobry wybór?
W 2022 roku polski rząd przyjął projekt wprowadzający w życie unijny zakaz używania jednorazowych plastikowych naczyń. W związku z tym wiele przedsiębiorstw wycofuje się już z produkcji tego typu talerzy, kubków i sztućców oraz stawia na zrównoważoną produkcję i zastępuje plastik proekologicznymi, biodegradowalnymi tworzywami, takimi jak trzcina cukrowa. Użytkownicy takich naczyń nie odczują raczej różnicy, za to z pewnością zrobi to nasza planeta. Kubki i talerze z trzciny cukrowej są dobrym wyborem jeszcze z kilku innych powodów. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich.
Ekologia to podstawa!
Talerze z trzciny cukrowej są produkowane z odpadów pochodzących z przemysłu tego surowca naturalnego, czyli tzw. pulpy trzciny cukrowej, co oznacza, że są one biodegradowalne i kompostowalne. Z tego względu są one także bezpieczne dla środowiska i nie emitują szkodliwych substancji podczas ich produkcji i utylizacji. Takie naczynia są coraz chętniej wykorzystywane nie tylko w domach, ale także w lokalach gastronomicznych propagujących dbanie o środowisko.
Wytrzymałość w porównaniu do jednorazowych naczyń znanych nam do tej pory
Wkonane z trzciny cukrowej talerze są wytrzymałe i odporne na rozdarcia. Mogą być używane do serwowania jedzenia na zewnątrz, np. na grillach czy piknikach, a także podczas domowych imprez, gdy chce się zapewnić gościom zawsze czystą zastawę bez konieczności ciągłego jej mycia i opuszczania towarzystwa. Ekologiczne miski, talerze, kubki i sztućce są również bardzo lekkie, dzięki czemu można bez problemu zabrać je na kilkudniową pieszą wyprawę. W porównaniu do używanych do niedawna plastikowych czy papierowych naczyń, produkty z trzciny cukrowej są bardziej trwałe i nie wpływają na smak czy estetykę podawanych na nich potraw.
Funkcjonalność jest bardzo ważna!
Naczynia z trzciny cukrowej są łatwe w użyciu i przechowywaniu. Nie trzeba ich myć ani suszyć, ponieważ po użyciu można je po prostu wyrzucić do kosza na odpady organiczne. Ponadto mają szeroki zakres zastosowań. Jak już wspominaliśmy, można je używać na spotkaniach towarzyskich odbywających się zarówno zewnątrz, jak i wewnątrz, a także zabrać ze sobą na wycieczkę. Ogromny wybór rodzajów produktów z trzciny cukrowej sprawia, że istnieje możliwość serwowania zimnych i ciepłych potraw czy napojów. Kolejna zaleta to możliwość podgrzania dania podanego na takim talerzu w mikrofali.
Coś dla ciała, coś dla oka
Talerze biodegradowalne z trzciny cukrowej są estetycznie wykonane i nadają się do serwowania różnego rodzaju jedzenia. Dzięki temu, że występują w różnych kształtach, nadają się do uzupełnienia wielu stylów dekoracji stołu i pasują do każdego koloru i motywu. Naczynia wykonane trzciny mogą być np. owalne lub kwadratowe, co sprawia, że można w nich podawać zarówno sałatki, jaki i sosy czy ciepłe potrawy. Ze względu na to, że taki talerz można podgrzewać w kuchence mikrofalowej, w każdej chwili podczas imprezy łatwo jest podać ciepły posiłek.
Podsumowując, talerze z trzciny cukrowej są dobrym wyborem ze względu na ich przyjazne środowisku, praktyczne i estetyczne właściwości. Naczynia z trzciny cukrowej nadają się nie tylko na plenerowe imprezy, przez wzgląd na to, że są odporne na uszkodzenia, ale również domówki, zwłaszcza, że można bez problemu podgrzewać je w kuchence mikrofalowej.
Najnowsze komentarze